Kawa sypana, rozpuszczalna, a może coś nowego…

Kawa sypana, rozpuszczalna, a może coś nowego… Zazwyczaj wybór kawy przez większość jej smakoszy odbywa się na zasadzie sypana czy rozpuszczalna. Gdyby tak jednak poznać specyfikę tego napoju, możemy sprawić, że pić będziemy kawę, która idealnie trafi w nasze preferencje smakowe. Jednak nie uczynimy tego w sklepie spożywczym oferującym kawę, potrzebne raczej do tego specjalistyczny sklep z kawą. 

Sklep z kawą oferuje wiele rodzajów kawy, często przy tym opisując jej cechy. Kawy równią się rodzajem, pochodzeniem, smakiem, aromatem, stopniem kwasowości, stopniem wypalenia, i metodą parzenia do której się nadaje. Najbardziej popularną i najczęściej uprawianą kawą na świecie jest arabika. Jednak nie każda arabika jest taka sama. Duże znaczenie ma  kraj w którym jest uprawiana, oczywiście wpływ na to mają warunki atmosferyczne. Smak i właściwości kawy zależne są także od czasu zbierania i stopnia wypalenia. Specjalistyczny sklep z kawą, oferuje wszystkie te gatunki i rodzaje opisane, podając przy tym jej właściwości smakowe. 

Wybierając kawę w sklepie spożywczym, decydujemy przede wszystkim sypana czy rozpuszczalna. Jeśli sypana, to czy zmielona, czy ziarna. Dopiero później ewentualnie smak czy kwasowość. Mając na myśli smak, głównie jest to jego intensywność. Natomiast specjalistyczny sklep z kawą, wyróżnia kawy nie tylko o tych właściwościach. Odwiedzając sklep z kawą możemy naprawdę odkryć wyjątkowy świat wielu specyficznych kaw. Dodatkowo producenci kaw, mogą mieszać ziarna z różnych plantacji, takie zjawisko sprawia, że rodzajów kawy może być nieskończenie wiele, jednak tylko odpowiednia łączenia sprawią, że kawa będzie smaczna. Jeśli chodzi o jej intensywność, jest to coś, co rozróżniamy z łatwością również po kawach ze sklepu spożywczego. Podobnie jak z kwasowością kawy. Jeśli chcielibyśmy kawę delikatną i o małej kwasowości dobrze by było poszukać takiej kawy już w specjalistycznym sklepie. Tak samo jak byśmy chcieli kawę o intensywnym smaku a małej kwasowości. Kolejną rzeczą którą zapewnia nam sklep z kawą jest odpowiedni dobór ziaren do napoju który chcemy przygotować. Inne ziarna będą pasować do Espresso, inne do Latte inne do Americano. Jako, że sklep z kawą ma te ziarna opisane, a jeśli nie to pracownik na pewno nam doradzi. W sklepie spożywczym rzadko kiedy mamy taki wybór, a jeśli jest, to nie są to kawy wysokiej jakości. Dodatkowym atutem które mają ziarna które proponuje nam sklep z kawą jest dobór ziaren o odpowiednim aromacie. Aromaty kawy idą w tysiące, może ona mieć aromat na przykład: owoców cytrusowych, czekolady, orzechów, kwiatów, słodu, karmel, owoce leśne, czy wanilia. Oczywiście wyczuwanie tych aromatów jest możliwe tylko po odpowiednim przygotowaniu kawy. Dobry sklep z kawą zapewnia odpowiednie urządzenia do takiego przygotowania, często, jak to jest chociażby w przypadku sklepów internetowych dostaje od razu informację jak taką kawę przygotować. Również w takich sklepach mamy do dyspozycji kawę w ogromnym przedziale cenowym, dlatego każdy może wybrać coś dla siebie. Dodatkowym atutem który zapewniają nam niektóre specjalistyczne sklepy z kawą, jest to, że to oni sami, wypalają ziarna. Wypalanie ziaren tuż przed sprzedażą pozwala zachować ich jakość i aromat na dłużej. Kawę najlepiej serwować od tygodnia do dwóch tygodni od jej wypalenia. Dlatego też, zamawiając kawę którą wypalą nam w sklepie zyskujemy jeszcze lepszy smak. Jeśli kawa jest wypalana w kraju w którym została zebrana, to od czasu wypalenia przez transport i czas w którym leżała ona w sklepie, kupujemy kawę często dużo po tym terminie, przez co traci ona na jakości. Jeśli ktoś jest większym znawcą tematu, może kupić ziarna jeszcze niewypalone i wypalić je sam, jednak potrzeba do tego dużych umiejętności i znajomości tematu, tak aby kawa była wypalona idealnie. Dlatego jeśli ktoś nie czuje się na siłach aby robić to samemu, lepiej zwrócić się do sklepu. Sklep z kawą często ma w ofercie wypalanie kawy, mamy wtedy pewność, że jest to zrobione profesjonalnie, tak aby wydobyć z ziaren najlepszy smak i aromat. 

Jeśli więc, ktoś jest smakoszem kawy i nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki dobrej kawy, może zastanowić się, czy nie warto poświęcić trochę pieniędzy aby kawa, którą pije była lepsza niż ta którą raczył się do tej pory. Oczywiście jeśli inwestujemy już w sprzęt i w najlepszą dla siebie kawę, warto zapoznać się choćby z najważniejszymi informacjami o sposobie jej przygotowania, tak aby wydobyć z ziaren, to co najlepsze. Możemy wtedy naprawdę mile się zaskoczyć, i przygotowywać wyśmienitą kawą, którą będziemy mogli chwalić się przed znajomymi i rodziną. Przygoda z przygotowywaniem kawy, może się okazać dla nas bardzo ciekawa, dlatego zachęcam, aby odwiedzić w najbliższym czasie jakiś sklep z kawą i pomyśleć, nad rozpoczęciem przygody domowego baristy. Może się okazać, że nie spodziewamy się nawet, jak może smakować kawa i jak niewielkim kosztem możemy to osiągnąć. Nie będziemy już nawet zaglądać w sklepach spożywczych na dział z kawą.