Jak zaplanować menu na Święta? Znaczna część świątecznych wydatków stanowią te, przeznaczone na zakup żywności. Już samo przygotowanie Wigilii złożonej z 12 różnych dań to spore wyzwanie. A trzeba przecież jeszcze podać coś gościom w pierwszy i drugi dzień świąt. Skomponowanie odpowiedniego menu i przygotowanie potraw , zwłaszcza dla dużej rodziny, to przedsięwzięcie, które powinnaś dobrze zaplanować.
Najpierw przemyśl kwestię budżetu, jakim dysponujesz. Następnie policz, ilu będziesz mieć gości i zrób spis wszystkich potraw, które chcesz podać. Postaraj się oszacować jaką ilość każdego dania musisz przyrządzić w przeliczeniu na osobę (przykładowo dwa dzwonka karpia, 5 pierogów i tak dalej). Na wszelki wypadek uwzględnij 3-4 porcje więcej, w razie, gdyby komuś szczególnie dopisał apetyt. Nie traktuj tego, jak wydzielanie gościom jedzenia- chodzi głównie o to, abyś nie przygotowała go za dużo. Na święta wszyscy mamy niestety tendencję do przesady, a to prowadzi do marnowania żywności, które chcemy ograniczyć.
Żeby uniknąć stania przy garach przez kilka kolejnych dni i nocy przed świętami, niektóre potrawy możesz przyrządzić nawet 2-3 tygodnie wcześniej i je zamrozić- na przykład pierogi i uszka do barszczu. Warto również porozmawiać z bliskimi i podzielić się pracą. Nie musisz wszystkiego przygotowywać sama. Umów się z rodziną, że każdy przygotuje więcej swojego popisowego dania i przyniesie na wspólną wieczerzę. Gość poczuje się potrzebny i wyróżniony, a Ty nie będziesz mieć wszystkiego sama na głowie. Ustalcie odpowiednio wcześniej, co kto przyniesie.
Kiedy będziesz już wiedzieć, jakie dania musisz przygotować i w jakich ilościach, spisz na kartce wszystkie składniki, które będą Ci potrzebne. Z taką listą możesz wybrać się na zakupy. Zaznaczaj to, co już włożyłaś do koszyka, wtedy na pewno się nie pomylisz i o niczym nie zapomnisz.
Pamiętaj, że dania, które chcesz koniecznie podać, a nie umiesz ich przygotować lub brakuje Ci czasu, możesz zamówić w formie cateringu i odebrać gotowe tuż przed świętami. Niektóre Panie wyrzucają sobie brak zaradności i mają wyrzuty sumienia, decydując się na takie rozwiązanie. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ święta najważniejsza jest ciepła rodzinna atmosfera i czas spędzony razem, a nie to, jakie kto ma zdolności kulinarne. Nie miej więc oporów przed skorzystaniem z profesjonalnej pomocy w tym zakresie.